Semester

image31

Då var det äntligen semester (igen, 2 veckor i maj), denna gång 4 veckor på raken. Man fick ju lätt mersmak på lång ledighet efter förra årets sjukskrivning på tre månader. Började semestern med att tillsammans med sonen åka in till sommarstan Stockholm och titta på Tall Ships Race båtarna, imponerande antal och storlekar på de deltagande skutorna, men mest imponerande var nog "Lord Nelson" från england som seglas av handikappade personer varav 8 st i rullstol. Båten var utrustad med hissar mellan decken och där ser man, ingenting är omöjligt.
Vi var ju inte ensamma och tittade, det kändes som hela semestereuropa var där, det var inte lätt att kryssa fram med en rullstol. En iaktagelse var, med tanke på debatten om att man inte bör prata i mobiltelefon när man kör bil, att man borde nog inte heller få prata när man går. Människan klarar uppenbart inte att göra två saker samtidigt och framför allt inte när hjärnan hamnat utochin av strålningen och varför kan man inte prata med den som man promenerar med utan man ska prata med någon i andra ändan av kajen.

En annan iaktagelse idag var en fluga som landade på ett spindelnät, nu jävlar tänkte jag, nu kommer spindeln snart rusande.
Men, var är han ? Det går tre minuter sedan flyger flugan iväg ????? 
Har spindelföretaget dragit ner så på personalen att varje spindel måste bevaka flera nät och inte ens hinner underhålla "kletet". Han springer säkert bara mellan sina nät och missar allt gott, då svälter han säkert ihjäl till slut eller stressar ihjäl sig.
Konstigt det hela känns bekant.

Svar på stresskommentar

image30
Illustration: Jan M Rojmar

"Stress!
Finns den där naturligt eller skapar man den själv på nåt sätt ;-)"

Ja det kan man fråga sig. Stress är ju ett vitt begrepp mellan positiv och negativ, eller egna krav och andras. Den som kommer utifrån är den som är svårast att hantera, den skapas pga att dessa varelser löser den för sig själva (som är en accepterad ursäkt redan vid de 40) genom kommentarerna "Oj, det hade jag glömt", "Vad det jag som skulle göra det" eller "Det vet jag inte hur man gör, så det får du göra själv" och sedan det rent jobbrelaterade " Det står inte i min arbetsbeskrivning, så det får du göra själv" och så lämnar de situationen och glömmer den. Dessa kommentarer skapar den självförvållade för andra då man fortfarande har kvar egna krav på sig själv. Men den är nu lätt att ta hand om, för då har man bara en person att kämpa emot och det är här man ska lära av de  "glömska".      Glöm och blunda för de som suger.
Inte konstigt att Alzheimers ökar, alla VILL glömma.

Skiterduimigsåskiterjagidig-principen.


L'Observateur

image29

Vad ligger i tiden när man passerat de 50 ?   Ja kanske släkträdet börjar att vara intressant, var och vad härstammar man ifrån. Det finns lite material att gräva i hemma i byrålådan och man får väl börja där. Gnistan att börja med det här kom när jag såg gratisprogrammet Geni där man kan skapa släktträdet grafiskt plus lite enkelt bokföra tjocka släkten och herre jösses vad det växte fort med folk. Bara att knappa in vad man hade i byrålådan så var man uppe i 148 personer, de äldsta födda 1672. När man ser hela trädet så blir man ju faktiskt nyfiken på historian kring personerna, så det blir nog att jobba vidare med detta.
Samtidigt som man surfar omkring på jakt efter släktkopplingar stöter man på andra intressanta personer som tex Bob Chatelain, konstnär. Målningen här ovan hittade jag faktiskt inte genom att söka på Chatelain utan på bilder över släktträd så det var ju ett sammanträffande. Jag gillar hans tavlor, kolla in http://perso.orange.fr/bob.chatelain/  . Det finns många konstärer, fotografer och hantverkare med namnet Chatelain så det är kul att surfa på det namnet.
Nu när datorerna fungerar (trådlösa nätverket försvann ett tag på den bärbara "Matsontherun", vill inte prata om det) och att det är minimalt med folk på jobbet så känns det som man äger sin tid, inget tjaffs som tar upp för mycket energi utan bara effektivt arbete efter eget huvud, nöjd personal - nöjd kund, enkel matematik.

OK! den var det.

image28

En del löser korsord andra dataproblem.
Vad vore livet utan utan dessa problem ?  Förmodligen dubbelt så långt.
En dag när man kommer hem så låter det illa från högtalarna till datorn (utan att datorn är påslagen). Faan nåt har gått sönder igen, ok jag tar det sen tänker man och slår av huvudströmbrytaren till högtalarna och så har man blundat för problemet.   Men...  varför går internet så långsamt eller har datorn mycket att göra, räcker det inte med ett problem. Detta är lite mer irriterande så här gäller att börja leta orsaken, TPtest OK!, rensa temporära filer och coockies, defragmentera disken, kolla säkerhetsinställningar och viruskontrollera systemet, nä samma problem. Kanske routern, uppdateringa av mjukvaran (yrkesskada) och nu har man fått upp farten. Jag visste det gammal mjukvara 2.50 när det finns 2.75, hämta, OBS! ladda ej med trådlöst, ingen fara och PANG där dog den. Visst ja, det är Christopher som kör med kabel, jag kör ju trådlöst och problemet växte på en sekund. Efter supporttelefon till D-Link så kunde situationen räddas efter några timmar och routern fungerar bra med mjukvara 2.75 men problemet kvarstår, faan vad kan det vara. OK! jag måste vila, jag löser det här med högtalarproblemet istället, det är säkert strömtillförseln som stör, men nä inte den till högtalarna utan, hör och häpna, trafon till USB-hubben. När jag tog bort den så blev det tyst från oljud och musiken kunde åter strömma fritt. Men inte bara det, internet började också fungera perfekt, full fart. Detta kallar jag korsordslösning på högsta nivå, så nu kan man nöjd och glad stänga av datorn och sätta sig på balkongen med något rött i glaset och njuta av utsikten när kryssarna går ut.
Pust

"What was I looking for ?"

image27
Hittade den här lilla artikeln i DN och kände mig träffad ;-)

RSS 2.0