Höstutsikt

Höstutsikt

Vilken helg, en riktig hösthelg. Blå himmel och 0:an på natten, det känns avslappnande. På fredagen och lördagen var Christopher och jag ute och drog i den lånade Chevan med många hästar under huven (se Chistophers blogg, http://chatblogg.blogspot.com/ ), det var avkoppling att framföra allt se hur CC njöt av det och jag hade inte tråkigt heller precis. Idag ska jag straxt åka och byta tillbaka till min bil men satt först på balkongen med en kopp kaffe och förundrades av de mjuka dimmolnen söder ut. Det har varit ett fantastiskt molnspel hela morgonen. Det är skönt att man glasade in balkongen så att det går att sitta där när det endast är några +-grader utanför.

FamiljeSmarten

FamiljeSmarten

Jag trodde att en liten bil var billig att serva, men när man har en liten bil som servas av ett stort bilmärke som Merzedes då kostar det flis eller vad sägs om 6885:- för en 6000 milaservice. Det ni det är inte som på den gamla goda tiden när en bilverkstads timkostnad låg lågt jämfört med hitechbranchen, nu är de i hitechbranchen. 3803:- i arbete och och 3082:- i matrial, det innebär nästa att de måste ta 1000:-/timme och att olja + tändstift kostar nästan 1000:- ihop. Det är tur att bilen inte är större och har en 7 liter motor med 8 tändstift. Men slår man ut detta så blir det bara 4.60/mil i service och det får man väl leva med för att ha lite roligt med en del nytta.
Idag var jag på ett positivt möte om sonens arbetsplatsbyte, det är man inte bortskämd med. Det var skönt att känna att det finns personer som ser positivt på framtiden och vill ha utmaningar.


En jobbig vecka

Förra veckan blev en jobbig vecka, möten, möten möten. Varför behöver man möten ? De tar ju bara massa tid och vem lyssnar. Det är i alla fall skönt att få vädra ens åsikter och blir det någon förändring så har man ju vunnit något. En sak som är intressant när man går på ett möte är att på några programpunkter är alltid problemet löst INNAN mötet och det är ju possitivt att det finns folk som SER problemet när de blir upplysta om det, eller kanske är det så att de inser att de måste rädda sitt ömma skin i sista sekunden. På sonens gruppboende verkar det som om vissa har tittat lite för mycket på dagen såpor i TV och tror att de har något att vinna på att bilda pakter och att man varje månad ska rösta ut någon. Sådant betende är otrevligt men många har reagerat och jag hoppas att ledningen kan vissa lite styrka och handlingskraft nu så att de drabbade bland personal och anhöriga kan få lite arbetsro.

Utöver möten är det många bollar man kastat upp men av mera intressekaraktär och då är det ju roligare att ta emot och hålla rullande. Delning av kalendrar eller rättare sagt att samla kalenderinformation på ett ställe är en utmaning, teknik och vilja att använda tekniken är utmaningen. Att dela med sig av information / bilder är en annan utmaning och problemet här är ju att det finns ett utbud utan like nu med "bloggsiter" och "fil- / bild-lagringssiter", vad ska man välja ? Prövar mig sakta framåt så får vi se var det slutar.

Koppla av blir nästa veckas uppdrag, det går ju fortfarande att sitta på balkongen (inglasad) och ta sitt kaffe och njuta av utsiken. Har just läst färdigt Bodil Malmstens "Priset på vatten i Finistére" som var lite reselitteratur (lätt bok) när vi var i Normandie den beskriver ju nästa landskap i regionen Bretagne. Hon skriver mycket bra och har även en fin blogg ( http://www.finistere.se/ ). Men nu återgår jag till "Carolus Rex" (Karl XII) av Ernst Brunner, en riktig tegelsten som man inte reser med. Intressant att läsa om vilket riktigt psykfall som en gång var kung av Sverige.
Promenader med hunden blir lite korta nu när hela sommarens regn har beslutat sig för att komma nu. Så motionen får bli "Friskis & Svettispasset" och Dart (utan öl, uhh).

Normandie

Då har vi varit i Normandie. Vi flög med Ryanair från Skavsta till Beauvais norr om Paris där en hyrbil väntade (Hertz, inte att lita på). Vi åkte iväg i mörkret och med hjälp av nya tekniken GPS, Wayfinder i mobilen mot Lyons-la-Forêt, en liten by i skogen ca 6 mil från flygplatsen. GPS'n var ovärdelig i mörkret. Väl där bodde vi i ett 1700-tals hotell som var mycket fint och när vi vaknade på morgonen så såg vi att byn var lika fin och gammal. Efter äkta fransk frukost, marmelad och croissant åkte vi vidare mot Les Andelys vid Seine. Här promenerade vi omkring en stund i byn som ligger nedanför slottsruinen Château Gaillard som byggdes under beskydd av Rickard Lejonhjärta (Couer-de-Lion) år 1197.
Nu fortsatte vi en bit norr ut efter Seine för att sedan svänga först väster ut mot Lisieux och därifrån norr ut mot Deauville, Normandies Monte Carlo. Vi stannade inte där utan åkte vidare mot Villers-s-mer en liten ort med billigare hotell, där halka de första ostronen ner.

VillerssolVillersskugga

Dagen därpå fortsatte vi efter den vackra normadiska kusten med flera stopp för promenader på standen, det blev en hel del snäckskal plockade. I Cabourg var det marknad med många dofter av kryddor och salami. Där blev en liten gris inköpt, i järn, får bli handbagage men ojj vägde visst 12 kg bara att checka in.
Nu har vi passerat Quistreham norr om Caen och letar hotell efter Sword Beach och Juno Beach men det är lördagseftermiddag och allt verkar bokat eller stängt för säsongen. Det är fina gamla byar efter kusten och lite innåt landet är det som att komma tillbaka till 1700-talet, det är bara en och annan bil som stör intrycket. Vi beslutar oss för att åka till Bayeux och där finner vi husrum. Det här är en mycket fin stad med gågata, katedral och små slott som chambre d'hôte så andra natten byter vi till ett slott med park och allt mitt i stan, fantastiskt.
På söndagen gör vi en utflykt mot kusten och besöker den Amerikanska krigskyrkogården vid Colleville-s-mer, Omaha Beach. Vita kors så långt man ser, overkligt att 100000 dog vid invationen 1944 (se bild  under länkar, chatelain i nutid). Vi var oxå vid Pointe du Hoc, klippan där tyskarna hade bra utsikt över stränderna men nu är totalt sönder bombad.
Först på måndagen besökte vi museet med Bayeux-tapeten (från 1100-talet) den visar en berättelse från William Erövrarens tid, det var rätt tid att besöka nu utanför turistsäsongen. Sedan började vi färden hemåt men via  Vernon och Giverny vid Seine där Monets trädgård och hus ligger som ett museeum. Mycket vackert även denna årstid och återigen skönt att vara utanför turistsäsongen.
Sedan var det bara några mil kvar till Beauvais och flyget hem. Några sköna avkopplande dagar i höstens kaos. Nästa tripp blir till Paris i januari, det är där man kan koppla av.

RSS 2.0